EEN NIEUWE RELATIE TUSSEN MENS EN NATUUR

Grote opgaven vragen om grote veranderingen

Een verandering in ons denken die grenzen verlegd en een kanteling veroorzaakt is noodzakelijk om de grote vraagstukken van deze tijd adequaat aan te kunnen pakken. De weg naar een wereld die werkt vraagt om een nieuwe relatie tussen mens en natuur en een visie op de essentiële waarden in de samenleving.

VERBINDING LEIDT TOT VERANTWOORDELIJKHEID

Steeds meer mensen hebben toegang tot alle geneugten en materiële welvaart die in overvloed beschikbaar is. Maar die overload aan informatie, prikkels en materie leidt niet tot een vervuld leven. We moeten terug naar de essentie. Bewuster leven in verbinding met onze eigen natuur en de natuur om ons heen. Dat legt het fundament voor menselijke vervulling, vrijheid en verantwoordelijkheid.

WAARDEN MAKEN DE WERELD

De huidige tijd laat tweespalt zien, ongelijkheid en kwesties die ons verdelen. De grote uitdaging in onze tijd is om waarden centraal te stellen die verenigen en aanzetten tot collectieve actie. Inspiratie voor zo’n bindend waardencomplex bieden lokale gemeenschappen die vrijwillig samenwerken aan een duurzame en gezonde wereld. Zoals verbinding tussen mensen, bijdragen aan elkaar en zorg voor de natuur.

CONDITIES VOOR TRANSFORMATIE

Kantelend denken vraagt leiderschap

Structurele verbeteringen in de wereld vinden plaats onder inspirerend leiderschap dat de koers uitzet en voorwaarden voor verandering biedt. Die condities raken onze persoonlijke denk- en leefwereld, ons maatschappelijk bestel en de plaats die de wetenschap inneemt.

SYSTEEMWERELD EN LEEFWERELD

In de nieuwe wereld waarin het verschil wordt gemaakt moet worden samen gewerkt tussen overheid en burgers, maatschappelijke organisaties en ondernemers. De overheid stelt financiële middelen beschikbaar en ondersteuning aan bewoners om zelfstandig te acteren en maatschappelijke projecten op te zetten. Dat biedt kansen om verantwoordelijkheden op deelterreinen (meer) tussen systeemwereld en leefwereld te verdelen. Daarmee kunnen twee doelen worden gecombineerd: effectiever omgaan met de beperkte overheidsfinanciën en meer ruimte bieden aan de burger. Bijvoorbeeld op het vlak van groen, duurzaamheid, zorg en energie.

WETENSCHAP EN GEVOEL

Het openbaar bestuur beroept zich in beleid en regelgeving op wetenschappelijke kennis en inzichten. Samenwerking tussen overheid en burgers vereist een nieuwe taal die waardengericht is. Naast kennis vraagt dat om de inbreng van bewoners die zich ook baseren op het puur menselijke weten en hun gevoel. Niet om de ratio met het badwater weg te gooien maar om wetenschap, onderzoek en kennis de plek te geven waar ze thuis hoort. Als middel om inzicht te verwerven en ter ondersteuning van menselijk handelen en keuzeprocessen.

NIEUW LEIDERSCHAP

In de nieuwe wereld zal leiderschap niet zoals in het verleden alleen plaats vinden door politieke bestuurders of professionals. In een wereld in transitie zal iedereen verantwoordelijk willen en moeten zijn. Richtinggevend voor de nieuwe leiderschapsrol zijn de waarden en ambities die de gemeente én bewoners voor ogen hebben in de transitie en de maatschappelijke voordelen die worden gesignaleerd in het combineren van bezuinigingen en hervormingen. Bijvoorbeeld op sociaal, cultureel , economisch en ruimtelijk vlak. Dit bevordert dat mensen in hun gemeenschappen leren meer verantwoordelijk te nemen en meer op eigen benen gaan staan.

Boek mij voor een lezing

Reserveer hier